RtW Aktuality.

Do konce Race to Wimbledon 22 zbývají poslední dva hrací víkendy.

Minulý víkend byly odehrány turnaje v kategoriích mladšího žactva a dorostu. O účast v soutěži dorostenek byl ze strany hráček očekávaný zájem. Jejich žebříček do této doby nevygeneroval suverénní vedoucí. A i tentokrát nedošlo k žádnému trháku, poněvadž vedoucí duo Dirlbeck – Nouzová vydělalo na úspěchu tenistek, které nefigurovaly v popředí průběžného pořadí. Obě jmenované získaly po 4 bodech a do závěrečných bojů tentokrát nezasáhly. Vítězkou se stala Klára Štěpánková, která ve finále zdolala až v super tie breaku Nikolu Šturcovou. Ta se do finále dostala díky skreči Zuzany Kudláčkové, kdežto Klára postup do posledního zápasu turnaje vybojovala proti Ester Těhníkové ve dvou setech. O konečné vítězce nakonec tedy rozhodne poslední turnaj 15. dubna. Díky všem okolnostem se může stát, že konečnou vítězkou bude Izabella Dirlbeck. Tím pádem by si připsala výhru 20.000,-Kč a rozmnožila by tak již jistý zisk ze starších žákyň, který je stejně vysoký. Mezi dorostenci se jednalo o to, kdo se umístí na druhém místě a získá prémii 13.000,-Kč. Díky vítězství ve finále se na druhou pozici propracoval Jan Ledvina, který přeskočil Filipa Růžka. Zda toto pořadí zůstane do konce, uvidíme také až v polovině dubna. Honza ve finále porazil lídra a již jistého vítěze celé Com-Sys Trade tour Barta Šustu taktéž až ve zkrácené verzi třetího setu. Vítězi deblů se stali Ledvina s Augustýnem, který byl vedle Krňávka poraženým semifinalistou singlů.

GHC Genetics tour průběžně vede Diana Chrastilová s docela solidním náskokem, i když se posledního turnaje nezúčastnila. Na druhou Emu Jámborovou má náskok jedenácti bodů díky tomu, že Ema prohrála již svůj první zápas v singlu. Skoro stejně si vedla Sára Mousa, která prohrála svůj první mač, ale díky nasazení svou porážku zaznamenala o kolo dále. Vzhledem k faktu, že další v pořadí Tereza Kasperová se posledního turnaje o nadcházejícím víkendu nezúčastní a Edita Gabrielová není zatím také přihlášena, je o pořadí na prvních třech místech fakticky rozhodnuto. Zbývá rozluštit, která hráčka si přijede pro prémii 5 eventuálně 3 tisíce. Zatím se nepřihlásily ani poslední dvě finalistky. Klára Vlková, která porazila ve dvou setech Ellu Ulihrachovou zapsala 15 bodů a teoreticky by při dalším vítězství mohla jednu z “volných” cen urvat. Minulý turnaj okruhu Deloitte tour vyhrál desetiletý William Bervid, který ve finále porazil Martina Jurčáka. To, zda si Will uloupne z celkové dotace 50.000,-Kč pro prvních pět hráčů, uvidíme o nadcházejícím víkendu. Vedoucí Šebek v čele má 22 bodů a jeho tři pronásledovatelé po 20 bodech. Při dobrém výsledku by se to Williamovi mohlo i povést, ale vzhledem k faktu, že se všichni čtyři lídři přihlásili do posledního turnaje, který začíná 26. 3. , bude vše zajímavé do posledního fiftýnu.

První kategorie Race to Wimbledon 22 mají své první vítěze!

A je to tady! Náš projekt seriálu tenisových turnajů pro mládež v zimní sezoně 2022 má svého prvního vítěze. Již po 6. turnaji Com – Sys Trade tour si celkové vítězství a tím poukaz na odběr zboží v hodnotě 20.000,-Kč zajistil Bartoloměj Šusta! Bart využil situace, a při neúčasti Jana Ledviny, si triumfem ve finále nad Tobiášem Klofáčem připsal 15 bodů do hodnocení své kategorie. Tento bodový zisk navýšil Bartův celkový počet bodů na 62 a na druhého v pořadí Jana Růžka, který vypadl v semifinále, má již 30 ti bodový náskok a nemůže být překonán, protože do konce tůry zbývají odehrát poslední dva turnaje. 7. předposlední se hraje od 19. března a poslední 8. turnaj je naplánován na 15. dubna. Vzhledem k vyrovnanému pořadí na následujících místech je ve hře ještě zhruba 10 dalších mladých tenistů, kteří mohou dosáhnout na odměny na druhém až pátém místě a tím získat poukazy na odběr zboží v hodnotě 13, 9, 5 a 3 tisíc korun českých. Nedílnou součástí projektu je také zisk žetonů do slosovací soutěže o návštěvu Wimbledonu 22. Každý odehraný zápas hráčům zvyšuje procentuální možnost výhry, která bude pro všechny tři věkové kategorie losována 5. června na Libeňském zámku v rámci závěrečného programu s oceněním všech výherců.

V kategorii dorostenek se do čela celkové klasifikace dostala starší žákyně Isabella Dirlbeck. Sice prohrála hned svůj první zápas, ale vzhledem k tomu, že se turnaje nezúčastnily hráčky z popředí průběžného hodnocení Scan Service tour, stačil Belle zisk pouhých 3 bodů k přeskočení doposud vedoucí Lucie Nouzové o dva body. Stejně jako u dorostenců i v dívčí části RtW 22 je na programu odehrání ještě dvou akcí a tím možnost zisku 30 bodů. Ve hře o celkové vítězství a další hodnotné ceny je tak mnoho adeptek včetně poslední šampionky Sáry Divilové z TK Dvůr Králové nad Labem, která ve vyrovnaném finále porazila Natálii Nechvátalovou 4:6;6:1;1:0.

Vedení soutěže zrušilo bez náhrady turnaj staršího žactva pro malý počet přihlášených. A protože do konce Software ONE tour chybí pouze dva turnaje, stala se již jednou zmíněná Bella Dirlbeck konečnou vítězkou celé zimní soutěže starších žákyň a stejně jako Bart se může těšit na cenu pro vítěze. V chlapecké části je naopak situace velice vyrovnaná a není jisté, kdo z trojice Severýn, Fidler, Zíta urve celkové prvenství.

V některých kategoriích se rýsují výherci.

Do konce seriálu Race to Wimbledon zbývají odehrát pouze 2 respektive 3 turnaje a již nyní se v některých túrách rýsují kandidáti na zisk celkového prvenství a tím poukazů na 20 tisíc korun.

Uplynulý víkend proběhly v areálu Lob S.A. Bohnice turnaje starších žáků a žákyň a turnaj mladších žákyň. Turnaj mladších žáků se již podruhé neuskutečnil z důvodu malého počtu přihlášených. V kategorii G 12 zvítězila Edita Gabrielová, která ve finále porazila Emu Jámborovou 6.4; 6:0. V průběžném pořadí GHC Genetics tour nadále vede Chrastilová, která s náskokem 15 bodů před Jámborovou dva turnaje před koncem zřejmě směřuje k celkovému vítězství a prémii 20.000,-Kč. Zato Ema Jámborová bude muset tvrdě bojovat o uhájení své pozice a poukazu na 13.000,-Kč. Její pronásledovatelky, Mousa a právě poslední vítězka Gabrielová, ztrácejí pouhých pět bodů a určitě si budou chtít vylepšit své postavení.

V kategoriích starších žáků a žákyň je situace jako den a noc. Zatímco u děvčat v Software ONE tour doslova kraluje domácí Isabella Dirlbeck s již skoro nedostižným náskokem 31 bodů tři akce před koncem, u kluků v Total service tour vede opět domácí Vašek Severýn doslova o “prsa korejské dorostenky”. Jeho náskok pouhé 2 body před Tomášem Fidlerem vůbec nic nenaznačuje a bude zajímavé sledovat i další hráče v závěsu. Jimi jsou Zíta a Köhler s minimálním odstupem na vedoucí duo. V posledním turnaji zvítězil Tomáš Zíta, který ve finále zdolal emočně nevyrovnaného Marka Vokroje 6:4; 6:3. Celkový výsledek toury bude záležet na tom, zda se hráči z popředí zúčastní všech turnajů. Je ovšem jasné, že ti, kteří se zapojí do všech akcí, budou mít ohromnou výhodu ve hře o celkové vítězství.

V Software ONE tour je scénář stále skoro stejný. I poslední podnik této série ovládla Isabella Dirlbeck, když ve vypjatém finále porazila svoji kamarádku a spoluhráčku ze čtyřhry Adélu Teiralovou 4:6; 6:2 a 10:6. Tímto Isa získala asi již rozhodující náskok a se ziskem 55 bodů vede před trojicí pronásledovatelek Novotná, Wágnerová a Teiralová, které shodně nashromáždili po 24 bodech. Shodou okolností to jsou zároveň i účastnice semifinále posledního turnaje.

V dorosteneckých kategoriích je situace podobná jako u staršího žactva. Com- Sys Trade tour má jasného lídra v postavě Bartoloměje Šusty, který se ziskem 47 bodů uniká Ledvinovi (28) a Růžkovi (25). Vzhledem ke skutečnosti, že čtvrtý Dvořák Lukáš se z důvodu zánětu slepého střeva nezúčastní nadcházející akce, je o držitelích nejhodnotnějších poukazů zřejmě rozhodnuto. Scan service tour hráček do 18 let je ale stále otevřená. Vedoucí Nouzová (23) vede pouze o bod před již výše uvedenou starší žákyní Isabelou Dirlbeck. Lucie Nouzová se ale nepřihlásila na následující turnaj, takže Isabela společně s Emou Opletalovou (16) mají reálnou šanci strhnout průběžné vedení na svou stranu, i když do konce chybí odehrát ještě tři turnaje a konečný výsledek může být zcela jiný, než se nám dnes rýsuje.

Race to Wimbledon je v polovině.

Seriál našich turnajů RtW 22 minulý víkend uzavřel první polovinu akcí pro mladé tenisty. I tentokrát nás ovlivnilo nepříznivé covidové klima, takže jsme dokonce museli zrušit turnaj pro chlapce v kategorii B 12 a pro dívky v kategorii G 14. Nakonec jsme tedy v rámci GHC Genetics tour pro dívky do 12 let odehráli čtvrtý podnik v pořadí a to samé platí pro turnaje chlapců do 14 let spadající pod Total service tour. Zrušené akce jsme se rozhodli pro nedostatek volných termínů již nenahrazovat a dotčené túry vyhodnotit po 7 odehraných akcích.

Turnaj dívek G 12 nakonec vyhrála Diana Chrastilová, která ve finále zdolala Natálii Baarovou 6:4; 6:1. Diana si v semifinále poradila s Viktorii Ulich 6:1; 6:2 a v podstatě prošla celým turnajem bez zaváhání. To se nedá říci o druhém semifinále, kde Natálie Baarová udolala Satine Tofi až super tiebreaku, když první dva sety vyzněly 6:3 a 2:6 z pohledu vítězky. Satine si zklamání z prohry vynahradila ve finále deblů, kde společně s Dianou Chrastilovou nedaly šanci páru Sarah Mousa a Natálie Baarová a slavila vítězství po setech 6:0; 6:4.

V kategorii chlapců B 14 po zásluze zvítězil Kristián Šimek, 14. nejlepší hráč českého žebříčku mladších žáků. V každém svém utkání nadělil svému soupeři kanára, až ve finále mu za stavu 0:5 vzdal utkání pro zranění ramena Vašek Severýn. Škoda jen, že si vítěz neuvědomil pravidla našeho projektu. Díky tomu, že neodehrál debla, nemohou mu být do klasifikace Total servis tour započteny body za vítězství a nezíská ani žetony pro losování v rámci RtW 22, kde lze vyhrát poukaz pro 2 osoby do letošního Wimbledonu. Semifinálové zápasy byly snadnou kořistí finalistů, když Kristián porazil Tobiáše Brettla 6:3; 6:0. Podobný průběh mělo i druhé semifinále, kde Severýn porazil svého tréninkového partnera Adama Horáka 6:1 a 6:4. Finále deblů vyhrál pravidelný účastník našich akcí Jára Přáda společně s Markem Vokrojem, když se v semifinále vypořádali s první nasazenou dvojicí domácích borců Severýn, Brettl 7:6; 2:6 a 1:0. Ve finále na vítěze nestačili Adam Horák s Dominikem Šmejcem z ltc Pardubice a podlehli 2:6 a 6:7.

V průběžném hodnocení po polovině soutěží je situace mnohdy vyrovnaná a o vítězích nakonec mohou opravdu rozhodovat až poslední zápasy posledních turnajů. Například v Deloitte tour B 12 je v čele Šebek s 22 body a náskokem pouhých 2 bodů před pronásledovateli Kovář, Turek a Janoušek.

V kategorii G 12 dívek do 12 let hrané jako GHC Genetics tour je v čele Chrastilová s 30 body před dvojicí Kasperová, Mousa se ziskem 22 respektive 21 bodů. Za těmito slečnami jsou v závěsu patnácti bodové Suchánková a Foldová.

Total service tour má v čele Tomáše Fidlera s 30 body před Severýnem s 27 body a dvaceti bodovým Kohlerem. Pětitisícovou odměnu by na 4. pozici získal Brettl s 18 body a na 5. pozici je Přáda, který by ještě bral 3.000,-Kč.

Software One Tour vládne Isabella Dirlbeck se 40 body. Její pronásledovatelky se 17 či 15 body jsou konkrétně Wágnrová, Novotná, Plačková a Koutová.

V Com-Sys Trade tour dorostenců kraluje Šusta s 30 body před Ldvinou s 21 body a Růžkem s 20 bodíky. Za nimi se seřadila čtveřice 15 až 16 bodových.

Mezi dorostenkami v Scan sercice tour vede Lucie Nouzová s 23 body. Tato kategorie je nejvyrovnanější a za Lucií se seřadila šestice dorostenek se 14 a 15 body. Všechny tabulky a žebříčky si můžete prohlédout v sekci Tours či RtW konta.

Covid a počasí nám ztěžují podmínky.

Stále nekončící epidemie minulý víkend, to je 29. – 30. ledna, byla “podpořena” větrnou smrští, která nás dokonce donutila zcela zrušit všechny zápasy naplánované na neděli. Tím pádem se podstatná část turnaj starších žáků v rámci Total service tour a žákyň v Software One tour musela odehrát v pondělí 31. ledna.

Turnaje nejmladších věkových kategorií hrané jako Bonduelle Baby tour či Yonex Mini tour jsme pro nedostatek přihlášených vůbec nehráli. Po vyhodnocení celé situace kolem pandemické situace, kdy se do nejmladších věkových kategorií nehlásí oproti minulosti skoro žádní hráči, jsme se jako pořadatelé Race to Wimbledon 22 rozhodli tyto dvě kategorie zrušit a veškeré finanční prostředky získané na podporu právě probíhajícího semestru přesunout do letní části série turnajů pro mládež.

Kluci U 14 rozehráli turnaj s 22 přihlášenými, a již první kolo bylo pohřebištěm nasazených hráčů. Příležitosti se nakonec chopil druhý nasazený Tomáš Fidler ( loko Praha) a postupem do finále přes Jaroslava Přádu (čltk Praha) po výsledku 6:0 a 6:1 si zajistil celkové vítězství, neboť věděl, že druhý semifinalista Tomáš Zíta (ltc Houšťka) nebude moci k finále nastoupit. Zíta v semifinále porazil domácího Tobiáše Brettla v utkání dvou rozdílných setů 6:4; 2:6 a jednoznačného super tiebreaku. Turnaj deblistů byl poznamenán přesunem na pondělní termín, kdy se z důvodu předávání vysvědčení mnoho hráčů odhlásilo. Ve finále dominovala dvojice dvou nejvýše nasazených Brettl s Fidlerem, kteří snažícím se Přádovi a Hrnčířovi (tenis Klánovice) nedali sebemenší šanci a zvítězili 12:0, i když je nutno poznamenat, že poražení měli několikrát gameball za stavu 40:40 a svoji šanci nedokázali nikdy využít, a to povětšinou díky fyzické převaze vítězů.

V singlech dívek startovalo celkem 12 tenistek a až do semifinále vše probíhalo podle papírových předpokladů. První nasazená v horním semi domácí vedoucí hráčka celé tour Isabella Dirlbeck porazila Markézu Plačkovou (sk Hamr) 6:0 a 6:3. Dolní semi opanovala druhá nasazená Veronika Koutová (tj spoje Praha), když porazila domácí Nairu Novotnou 6:2 a 6:3. I úterní dívčí finále se nehrálo a skrečí zvítězila Veronika, když ještě v rámci pondělního programu stačila společně s Bellou zvítězit ve finále debla nad párem domácích hráček Novotná, Kristyna Wágnerová 6:1; 6:2. Nevyhlášenou smolařkou turnaje byla Markéta Plačková. Ač nasazená neměla kliku na los a po postupu do semifinále skrečí ve svém prvním utkání narazila na první nasazenou Bellu Dirlbeck. To samé ji postihlo v deblech. Zde společně s Emou Jámborovou (lob s.a. Bohnice) postoupily do semifinále opět skrečí v prvním zápase, aby posléze narazily na pozdější vítězky Dirlbeck, Koutová.

Stále bojujeme s “čínským broukem”.

Tak jako každý víkend, tak i ve dnech 22. – 24. ledna letošního roku pokračoval seriál Race to Wimbledon 22 pořádaný našim klubem Lob S.A. Bohnice. Opět jsme se museli potýkat se zmenšenou účastí hráčů a to v přímé souvislosti s epidemií Covid 19.

I přes nepřízeň osudu vyvolanou čínským broukem jsme mohli v areálu u Čimického háje přivítat celkem 47 hráčů, kteří soutěžili ve věkových kategoriích mladšího žactva a dorostu. V obou chlapeckých turnajích nastala stejná situace, když oba průběžně vedoucí okruhů se na poslední chvíli z důvodu nemoci odhlásili. V Deloitte tour Pepa Kovář čekal s napětím na vývoj a výsledky , které ho mohly odsunout z vedoucí pozice. Což se také stalo a Josefa přeskočil v průběžném hodnocení Filip Šebek díky bodům za postup do semifinále, kde prohrál s pozdějším vítězem Šimonem Janouškem 3:6 a 2:6. Druhým finalistou singlů se stal Ondra Turek, který vyřadil prvního nasazeného Vojtu Jaroše 6:4, 6:2. Ve finále nakonec zvítězil Janoušek 6:3, 6:2 a dostal se společně s Turkem a Kovářem na dělené 2. místo v průběžném pořadí se ziskem 20 bodů. Doslova o fous se v čele Deloitte tour usadil již zmíněný Filip Šebek s 22 body.

V kategorii dorostenců Bart Šusta svojí nepřítomností nabídl ostatním šanci na vyrovnání v čele Com Sys Trade tour. Největší naděje mohl očekávat Jan Fáček, vítěz minulého klání. Ten bezpochyby byl aspirantem na jedno z předních míst, ne-li na celkové vítězství v turnaji z pozice prvního nasazeného. Ve finále ale nad Honzovy síly byl jiný Honza. Jan Rosický, který po bitvě zvláště v první sadě zvítězil 7:6 a 6:4. Největší radost z vývoje a průběhu turnaje měl nakonec Bart Šusta. Vzhledem k tomu, že se Fáček nepřihlásil do čtyřher, nemohl si započíst body získané ve dvouhře do celkového hodnocení. Tím Šustovi (32 bodů) nabídl možnost přetrvání v čele Com Sys Trade tour s docela přijatelným náskokem 11 respektive 12 bodů na druhého v pořadí Jana Ledvinu (21 bodů) či Filipa Růžka (20 bodů). Ledvina prohrál v semifinále s pozdějším vítězem Rosickým až super tie breaku 6:2,6:7 a 0:1.

Turnaj mladších žákyň v rámci GHC Genetics tour probíhal dle nasazení až do finále. V prvním semifinále zvítězila první nasazená Karolina Čepková nad Terezou Kasperovou 63 a 6:2. V “dolním” semi zvítězila Diana Chrastilová nad Sarah Mousa 6:3, 6:3. Až ve finále došlo ke změně “žebříčkových pravidel” a druhá nasazená Diana porazila jedničku Karolinu Čepkovou po urputném boji o pár míčů 4:6, 6:4 a 1:0. Do čela celkového hodnocení se pravidelným sběrem bodů propracovala Tereza Kasperová, která má v boji o prémii 20.000,-Kč náskok před trojicí pronásledovatelek Foldová, Chrastilová a Suchánková pěkných 7 bodíků.

Dorostenky v rámci Scan service tour bojovaly o body při neúčasti vedoucí Lucie Nouzové. Z vítězství se nakonec zaslouženě radovala Sára Oliveriusová, která ve finále zdolala Elen Hladkou 6:3 a 6:4. Ziskem 15 bodů se tak Sára dostala na průběžné druhé místo v hodnocení tour se stejným skore jako její finálová soupeřka a další dvě hráčky, Svobodová a Podškubková, které se tohoto turnaje také nezúčastnily.

Covid omezuje naše turnaje.

Na uplynulý víkend 15. – 17. ledna 2022 jsme v rámci Race to Wimbledon naplánovali turnaje mladšího žactva, mini tenisu a baby tenisu. Pendemie “čínského brouka” nás ale donutila měnit naše plány a turnaje obou “neregistrovaných” věkových kategorií přesunout na pozdější náhradní termíny mimo zimní termínovou listinu tak, aby mohly být ještě započítány do našeho RtW. Přesná data budou včas zveřejněna, aby se co nejvíce hráčů mohlo zapojit.

Nakonec tedy proběhly turnaje mladších žáků v rámci Deloitte tour a mladších žákyň, který spadá do GHC Genetics tour. Mezi chlapecký turnaj byl doslova pohromou prvních dvou nasazených, když Pepa Kovář (Meteor Praha) dokonce prohrál již svůj první zápas na turnaji s pozdějším vítězem Filipem Šebkem (Sparta Praha). Osudem Viléma Stehlíka (Meteor Praha) byl naopak druhý finalista Ondra Turek (tj Republikán ). Vítězi deblů se stali rukou společnou finalisté singlů, které mimo jiné pojí také stejné datum narození. Ve finále Ondra s Filipem porazili Tommyho Luxu (tk Olymp Praha) a Viléma Stehlíka až v super tie breaku 6:3;0:6;1:0.

Turnaj dívek ovládla desetiletá Nikol Suchánková ( tk Neridé), která ve finále zdolala třetí nasazenou Terezu Kasperovou ( Tenis akad. Plíšková) celkem hladce 6:2;6:2. Nikola svoji dominanci na turnaji potvrdila později také ve finále deblistek, kde společně s Editou Gabrielovou ( tk Eso Praha) zvítězily nad párem Kasperová, Burešová (tk Litvínov) 6:4;6:0.

Race to Wimbledon se přehoupl do roku 2022.

Na krytých tenisových dvorcích klubu Lob S.A. Bohnice se opět roztočila kola série tenisových turnajů pro mládež Race to Wimbledon 22, kde mladí tenisté bojují o hodnotné ceny pro nejlepší v rámci hodnocení celé tour, ale také o možnost vyhrát zájezd do Wimbledonu 2022 pro 2 osoby v každé věkové kategorii.

Obě dvě kategorie byly hojně obsazeny, takže se víkendového programu zúčastnilo celkem 91 startujících. V kategorii starších žákyň (G 14) své prvenství z prvního turnaje Software One tour obhájila Bella Dirlbeck z domácího Lob-u, když ve finále porazila svoji týmovou kolegyni a kamarádku Nairu Novotnou ve dvou vyrovnaných setech 7:5 a 6:4. Cestu do finále ale Bella neměla snadnou. Již v prvním kole se musela vypořádat s velice těžkou soupeřkou. Byla jí finalistka z minulého turnaje Františka Nováková (Lob s.a. Bohnice), která vítězce turnaje podehla až v super tie breaku, když první dvě sady trvaly téměř 2 hodiny a obě skončily v poměru 7:5, respektive 5:7. Isabella poté musela překonat ještě jednu těžkou překážku v podobě semifinálové protivnice. Adéla Teiralová z Meteoru Praha také vzdorovala téměř 2 hodiny, aby posléze podlehla 2:6, 6:2 a 0:1.

To singly chlapců (B 14) v rámci Total service tour přinesly očekávané vítězství nenasazeného Tomáše Fidlera (Lokomotiva Praha). Na nekompromisní los doplatil domácí Tobiáš Brettl, který se s Tomášem utkal již v osmifinále a podlehl hladce 0:2 na sety. O výkonosti vítěze celého klání svědčí i fakt, že následně vyřadil premianta prvního turnaje Matěje Kohlera z 1. čltk Praha, v semifinále domácího nasazeného Václava Severýna a ve finále nedal šanci prvnímu nasazenému Matyášovi Kolesárovi z tk SC mladá Boleslav. V žádném z těchto mačů přitom Tomáš neztratil nikdy více než 3 hry.

Ve finálových utkáních deblů v obou kategoriích byly k vidění opravdu velice vyrovnané bitvy, které byly rozhodnuty až v super tie breacích. Mezi dívkami zvítězil pár Dirlbeck, Teiralová, který v prvním zápase vyřadil první nasazené Novotná, Petrásek (Meteor Praha). Závěrečný zápas turnaje skončil poměrem 7:5,3:6,1:0 v neprospěch druhých nasazených Nováková, Sejvalová (tk Chomutov), když o osudu utkání rozhodovaly opravdu až závěrečné míče a trimf mohl získat každý z obou zúčastněných párů. Finále deblistů se stalo kořistí prvních nasazených Brettl, Severýn, kteří neočekávaně porazili favority celého turnaje Fidler, Kohler 7:5, 4:6 a 1:0.

Scan service tour hráček do 18 let (G 18) měla na pořadu již třetí podnik série. Konečnou vítězkou se v klubovém finále stala Klára Podškubková, která porazila až ve třetí zkrácené sadě svoji jihlavskou souputnici Michaelu Palánovou výsledkem 6:4, 0:6, 10:7. Dorostenci v rámci Com-Sys Trade tour odehráli rovněž 3. turnaj. Ve finále singlů zvítězil první nasazený Jan Fáček (Sparta Praha), který vybojoval prvenství nad Matoušem Kovačkou (Sokol Říčany) v poměru 6:0,6:2. Za zmínku stojí urputný boj Bartoloměje Šusty (F.H. tk Dobřichovice) v semifinále právě proti Fáčkovi. Po vyhrané první sadě Bárt vedl 2:1 a 40:0 při Honzově servisu, který byl pod hrozbou penalizace ztrátou fiftýnu. Hráč Sparty ale v tu chvíli předvedl nevídaný kousek, když v následujících pěti výměnách dal čtyři esa, z toho jedno při druhém podání, a jeden bod přímo po podání. Ale ani tato situace nepřinesla jednoznačné překlonění průběhu ve prospěch pozdějšího vítěze. Utkání došlo do třetí zkrácené sady, kde Bárt vedl 7:4, aby následně odvracel mečbol za stavu 9:10. Sám neproměnil vítězný úder za stavu 11:10 a nakonec se z celkové výhry radoval Jan Fáček po výsledku 13:11 v super tie breaku.

Deblové soutěže se staly kořistí páru Jan Fáček, Šimon Šmejkal (Tesla Pardubice) po vítězství nad Jakubem a Danem Voleskými (Hamr) v poměru 6:3, 7:5 respektive Podškubková, Palánová, které porazily dvakrát 6:3 Švíglerovou a Šturcovou z LTC Modřany 2005.

Poslední Adventní víkend a Race to Wimbledon.

Poslední adventní víkend proběhly v našem areálu Lob S.A. Bohnice další turnaje RtW 22. Tentokrát své síly změřili hráči a hráčky kategorií mladšího žactva a dorostu. Vzhledem k tomu, že minulý týden u nás probíhal turnaj kat. B mladších žákyň, byl turnaj U 12 prvním ze série RTW22. To dorostenci se již sešli podruhé a byly vidět tváře, které byly úspěšné při prvním klání.

Mezi dorostenci v rámci Com Sys Trade tour zvítězil ve finále Oliver Burda z Meteoru Praha nad minulým vítězem Bartem Šustou(F.H.TK Dobřichovice). Po nervózním prvním setu se hra zkvalitnila a také vyrovnala. Přes tuhý odpor nakonec Bart padl a vítězem se stal Oliver po setech 6:2;7:6. Singl dorostenek v rámci Scan service tour přinesl vítězství Lucii Nouzové(Hamr), která nejdříve v semifinále udolala domácí starší žákyni Bellu Dirlbeck až v super tie breaku, když ve druhém setu odvrátila dva mečboly. Ve finále Lucka zvítězila nad Nelou Venclovou (Sokol Vysočany) 6:3 a 6:2 a plně si již vynahradila zklamání z prvního turnaje. Zvláště když ještě zvítězila v soutěži deblů společně s Nasťou Oktiabrevou(Hamr) a obhájila triumf z minula. Nyní ve finále porazily domácí pár Kateřina Ondráčková, Bella Dirlbeck až po dramatické koncovce 6:4;7:6. I finále deblů dorostenců má svého obhájce prvenství. Bart Šusta společně s Filipem Růžkem(Open Tennis Club) udolali ve více než vyrovnané bitvě 5:7;6:4;1:0 domácího Filipa Brettla s Lukášem Dvořákem(Hamr).

V turnajích mladšího žactva se sešla výborná konkurence. Obzvlášť v soutěži chlapců spadající do Deloitte tour byla bodová hodnota na úrovni kat. 8. Své postavení mezi startujícími potvrdili oba nejvýše nasazení. Ve finále zvítězil druhý nasazený Josef Kovář (Meteor Praha) nad pětatřiceti bodovým Vojtou Jarošem(LTK Liberec) 6:2;5:71:0. Stejně jako ve finále dorostenců i zde byl k vidění poměrně jednoznačný první set. Nakonec finále vyvrcholilo bitvou v super tiebreaku a přineslo vítězství Pepovi. Finále singlů zařazeného do GHC Genetics mladších žákyň vidělo vítězství Kateřiny Foldové(LTK Teplice) nad Sárou Drábovou(SK Hamr) v poměru 6:4;6:4. Finále deblů se stalo kořistí Beaty Marešové s Šárkou Stáňovou(TK Škoda Plzeň), když ve finále vybojovaly zápas plný zvratů a dospěly k vítězství nad Viktorií Ulich( Plíšková Tennis Academy) a Ellou Ulihrachovou( Plíšková Tennis Academy) v poměru 6:0;3:6;1:0. Debly mladších žáků se staly kořistí favorizovaných Tommyho Luxy(TK Sokol H. Počernice) a Pepy Kováře. I zde zápas dospěl do dramatické koncovky, když Vojta Jaroš společně se Šimonem Janouškem (TK Slavia Plzeň) vzdorovali až nakonec padli 2:6 a 6:7.

Race to Wimbledon pokračoval druhým hracím víkendem.

11. – 12. prosince byl naplánován omezený program kolotoče turnajů RtW 22. Vzhledem k tomu, že v našem areálu probíhal tenisový turnaj mladších žákyň kategorie B, byl program omezen pouze na turnaj v mini tenise. Kvůli špatné epidemiologické situaci jsme dokonce museli turnaj baby tenisu, plánovaný na 11. 12., přesunout na jarní část tour.

Nejmenších adeptů tenisového řemesla se nakonec sešlo devět. Jasnou vítězkou celého klání se stala Iva Svoboda z TK Sparta Praha. Iva ve finále porazila 2:0 Karolinu Bartákovou, svoji spoluhráčku ze stejného tenisového klubu. V semifinále skončila další slečna, Kubátová Valerie z TK ESO Praha. Mužskou standartu hrdě držel jediný chlapec v semifinále, Šimon Pěnčík z Prechezy Přerov. Celý turnaj se nesl v pohodové atmosféře bez jakýchkoliv hysterických výstupů plačících dětí, což byla podmínka pro zisk bodů a žetonů do celkové klasifikace RtW 22.

Po dobu druhé poloviny uplynulého týdne probíhala sms soutěž, ve které může kdokoliv vyhrát jeden z poukazů pro dvě osoby k návštěvě Wimbledonu 2022. Stačilo odeslat sms ku v hodnotě 10,-Kč na tel 900 11 10 a odpovědět na otázku týkající se průběhu prvního hracího víkendu RtW. Všichni týdenní vítězové obdrží věcné ceny a z nich budou na závěrečné květnové show vylosováni tři šťastlivci, kteří obdrží zajímavé hodnotné ceny. Jedná se o dva notebooky a jeden poukaz pro dvě osoby k návštěvě Wimbledonu 2022. Historicky první vítězkou se stala paní Michaela Marešová z Plané nad Ploučnicí. Výherkyni gratulujeme a přejeme štěstí v závěrečném losování. Otázku k tomuto článku naleznete v sekci soutěžní otázka.

Race to Wibledon 2022 by Lob zahájen

Právě uplynulý víkend byl svědkem zahájení kolotoče tenisových turnajů pro mládež. V první hrací termín proběhly na dvorcích Lob Sports Academy v Praze Bohnicích klání v kategoriích staršího žactva a dorostu. Dorostenci a dorostenky hráli svá utkání na antuce. Celkem se zúčastnilo 38 soutěžících. Prvními vítězi se ve dvouhře U 18 stali Bartoloměj Šusta z F.H.TK Dobřichovice a Adriana Svobodová z TK Pelhřimov. Bárt ve finále porazil stále se zlepšujícího Radka Chodoru po vyrovnaném průběhu 6:4, 6:3. V deblu pár Šusta, Dvořák porazili Ledvinu s Augustynem až v supertiebreaku.

Ve finále dvouhry dorostenek zvítězila Adriana Svobodová nad Pavlou Švíglerovou po napínavém a velice vyrovnaném boji až v supertiebreaku, když první dvě sady byly v poměru 6:7 a 7:5 z pohledu vítězky. Finále deblů dorostenek se stalo kořistí Emmy Roháčové a Lucie Nouzové, která si tak alespoň částečně zlepšila náladu po zklamání ze singlů.

V kategorii starších žáků zvítězil ve finále Matěj Kohler (I.Čltk Praha), když po vítězném prvním setu v poměru 6:3 otočil průběh setu druhého. Ze stavu 1:4 dotáhl set do vítězného konce 6:4 a vzal doslova vítr z plachet domácímu Vaškovi Severýnovi, který se z kraje druhého setu začínal prosazovat agresívní hrou, které vyhovoval povrch BERGO. To, že se Matěj umí adaptovat na rychlou hru prokázal i ve finále deblů. Tam spolu se svým spoluhráčem Šimonem Kabrhelem našli recept na pár Horák, Gebala a zvítězili 6:3,6:3. Předtím si ale poradili s urostlými domácími hráči Severýnem a Nohejlem a zvítězili těsně až v supertiebreaku.

Ve dvouhře starších žákyň zvítězila v domácím finále Isabelle Dirlbeck nad Františkou Novákovou po vyrovnané bitvě 7:5 a 6:4. Ve finále deblů nakonec k samotnému zápasu nedošlo. Isabelle společně s Adélou Teiralovou (Meteor Praha) nakonec získaly prvenství bez boje, když Františka nenastoupila po boku Sofie Audy k závěrečnému deblu pro vyčerpání po předcházející bitvě. Vzhledem k tomu, že se ve dvouhře starších žákyň zúčastnilo pouze 13 dívek, byla Isabelle Dirlbeck historicky první vítězkou turnaje okruhu Race to Wimbledon.

Vítězům blahopřejeme a všem účastníkům patří poděkování za fér vedená utkání bez rozhodčích. Vedení turnaje nemuselo ani jednou použít penalty systém vzhledem k tomu, že všechny mače probíhaly v klidu.